Volg ROC van Twente op

12 februari 2015

 


Geachte mevrouw Anchelon

U ontvangt onze digitale 'Decanenflits' omdat u een regelmatige nieuwsvoorziening vanuit ROC van Twente wenst te ontvangen. U kunt uw gegevens zelf controleren en/of wijzigen. Als u de Decanenflits niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich onderin dit bericht afmelden.

In deze Decanenflits:
  41 opleidingen benoemd tot topopleiding!  
  Keuzedelen in het mbo  
  Geen vmbo-diploma gehaald dit schooljaar?  
  Reminder aanmelden opleiding met instroombeperking  
  Meeloopmiddag diverse commerciële opleidingen  
  Combi- en versnelde opleidingen VAVO-hbo/mbo  
  Nieuw: opleidingen detailhandel niveau 4 ook in Enschede  
  Eerstejaars studenten Maatschappelijke Zorg presenteerden levensverhalen  
  Studenten PW verzorgen sport- en spelochtend voor kinderen  
  Studenten in het nieuws  
 
  41 opleidingen benoemd tot topopleiding!
 

In de onlangs gepubliceerde Keuzegids mbo 2015, een onafhankelijke gids over het mbo, zijn 41 opleidingen van het ROC van Twente benoemd tot topopleiding. Deze opleidingen komen uit de zes vakgebieden:

  • Onderwijsassistent
  • Laboratoriumtechniek (Laborant/Analist)
  • Bouw, Afbouw & Infra
  • Procestechniek
  • Installatietechniek
  • Ontwerpend meubelmaker

Vooral de technische opleidingen van het ROC van Twente scoren erg goed. De opleiding Installatietechniek scoort zelfs landelijk het hoogst en is daarmee beoordeeld als beste mbo topopleiding!
'De komende jaren bieden de opleidingen in de techniek een goed arbeidsmarktperspectief. Met de huidige score voor de opleiding, is dit wellicht de extra motivatie voor studenten om te kiezen voor een opleiding in de techniek, aldus John van der Vegt, voorzitter College van Bestuur ROC van Twente.

Klik hier voor een overzicht van de 41 opleidingen die een kwaliteitszegel ‘topopleiding’ toegekend hebben gekregen

 
 
  Keuzedelen in het mbo
 

Met ingang van het schooljaar 2016-2017, het schooljaar waarvoor studenten zich vanaf oktober kunnen aanmelden, starten we met de invoering van keuzedelen. Elke student moet verplicht één of meerdere keuzedelen volgen. Een keuzedeel kan bestaan uit contacttijd op school, beroepspraktijkvorming en/of zelfstudie. Een student kan zich met een behaald keuzedeel onderscheiden. Het is de ‘plus’ op het diploma.

Lees verder >

 
 
  Geen vmbo-diploma gehaald dit schooljaar?
 

Om in te stromen in het mbo gelden wettelijke toelatingseisen. Maar soms gaat het anders. Leerlingen zakken bijvoorbeeld voor het vmbo-examen of kunnen/mogen niet deelnemen aan het eindexamen. Via ons team ‘Bijzondere Instroom’, kan een verzoek worden ingediend voor het afnemen van een toelaatbaarheidsonderzoek. Dit team voert ook het Toelaatbaarheidsonderzoek uit. Meer weten over ongediplomeerde instroom? U leest er alles over op onze website.

 

Direct een aanvraag indienen? Gebruik het aanvraagformulier

 
 
  Reminder aanmelden opleiding met instroombeperking
 

De Open Dagen zijn achter de rug. Voor veel leerlingen het moment om zich aan te melden voor een beroepsopleiding. Aanmeldingen voor een opleiding met een instroombeperking dienen voor 1 maart bij ons binnen te zijn. Vanwege de instroombeperking kan het zijn dat een leerling die zich aanmeldt, niet geplaatst wordt op de opleiding. Daarom adviseren wij u om alvast met deze leerlingen in gesprek te gaan over een tweede opleidingskeuze. Zo zijn ze al goed voorbereid op een eventueel alternatief.

 
 
  Meeloopmiddag diverse commerciële opleidingen
 
Op woensdag 4 maart van 13.30 – 15.30 uur  kunnen uw leerlingen kennis maken met onze opleidingen Medewerker marketing en communicatie, Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen, Commercieel medewerker (junior) accountmanager en Commercieel medewerker binnendienst. Aanmelden kan via Ria Calis, e-mail: rcalis@rocvantwente.nl.

Bekijk de opleidingen en de pluspunten >

 
 
  Combi- en versnelde opleidingen VAVO-hbo/mbo
 

Ook in het schooljaar 2015-2016 wordt het VAVO-HO-traject uitgevoerd. Een samenwerking tussen het VAVO Lyceum en Saxion Hogescholen (in één jaar je havo- of vwo-diploma halen en tegelijk een start maken bij het hbo).
Dit geldt ook voor de Combi havo/mbo & vwo/mbo: in één jaar je havo- of vwo-diploma halen en tegelijk een (versnelde) mbo-opleiding volgen.
De VAVO Lyceum-informatieavond vindt plaats op dinsdag 23 juni 2015 in twee rondes, één om 19:00 uur en één om 20:00 uur. Informatie via: vavo@rocvantwente.nl

 
 
  Nieuw: opleidingen detailhandel niveau 4 ook in Enschede
 

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, wordt met ingang van schooljaar 2015-2016 gestart met de opleidingen Ondernemer detailhandel en Filiaalmanager niveau 4 in Enschede. Deze opleidingen worden net als de niveau 2 opleiding Verkoper detailhandel en de niveau 3 opleiding Verkoopspecialist aangeboden op onze locatie aan de Wethouder Beversstraat in Enschede. Tijdens de voorlichtingen op een aantal vmbo-scholen is aangegeven dat deze opleidingen pas in augustus 2016 in Enschede starten. Dit is dus niet het geval; aanmelden is nu al mogelijk! De opleidingen starten alleen als er voldoende deelnemers zijn. Met deze uitbreiding komt ROC van Twente tegemoet aan de groeiende vraag naar deze opleidingen van studenten in Enschede en omgeving.

 
 
  Eerstejaars studenten Maatschappelijke Zorg presenteerden levensverhalen
 

Op maandag 5 januari presenteerden eerstejaars studenten Maatschappelijke Zorg de levensboeken met levensverhalen die ze maakten naar aanleiding van hun gesprekken met acht ouderen. In de verhalen vertelden de ouderen onder andere over hun ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

De studenten presenteerden de acht levensboeken aan elke oudere persoonlijk in de Gieterij te Hengelo. De deelnemers reageerden erg enthousiast en genoten zichtbaar van de aandacht. “Het is vooral leuk om weer onder de jongeren te zijn, dat houdt je jong en het boek ziet er netjes uit”.

Het doel van dit project was studenten persoonlijk in contact te brengen met de doelgroep. Het is mede tot stand gekomen door samenwerking met de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) Wierden en Saskia Derks van Van Vroeger voor Later.

 
 
  Studenten PW verzorgen sport- en spelochtend voor kinderen
 

Afgelopen semester hebben studenten van de opleiding Pedagogisch werk niveau 3 in Almelo als examenopdracht twee keer een spel- en sportochtend georganiseerd in de gymzaal van onze ROC-locatie aan de Wierdensestraat voor kinderen van 9 en 10 jaar van de Almelose basisscholen de Toermalijn en de Windhoek.

De thema’s dit jaar waren ‘Antarctica’ en ‘Londen, Parijs, Rome en Amsterdam’. De studenten zijn een half jaar geleden begonnen met de voorbereidingen en deden alles zelf: van het maken van de spel- en sportattributen, de kostuums en decorstukken tot de organisatie van deze ochtend.

Docente Alice Busschers Bruins benadrukt het belang van deze opdracht: “Wij als docenten vinden het belangrijk dat onze studenten alle bij de beroepsgroep passende competenties nog een keer tijdens een praktisch examen met hun doelgroep laten zien.”

Zowel de basisschoolleerlingen als de studenten hebben genoten van deze geslaagde ochtenden.

 
 
  Studenten in het nieuws
 

Techniektalenten uit Twente in de spotlights

Pius X wint vakwedstrijd

Studenten CSA Twente strijden tijdens Horecava

Vijf Twentse vakkanjers naar World Skills

Studenten maken ontwerp Hoge Wal Rijssen

 
 
 
 
© 2015 ROC van Twente | Disclaimer | Afmelden | Aanmelden | Doorsturen | Contact